T +31 (0)181 301 300
De RaySafe 452 heeft vele mogelijkheden om straling te meten. Maar hoe zou je met deze meter strooistraling kunnen meten? Hieronder een beknopte omschrijving.
Zodra straling van het röntgentoestel andere materie raakt zoals een patiënt, een onderdeel in een microscoop of bagage schiet deze straling alle kanten op. Dit wordt strooistraling genoemd. Van deze straling is niet te bepalen welke kant het op schiet, dit is uiteenlopend.
Het is belangrijk om in kaart te brengen aan hoeveel straling werknemers en andere personen gemiddeld worden blootgesteld tijdens het werken met of passeren van het röntgentoestel.
Om de situatie bij normaal gebruik te simuleren wordt een fantoom in de primaire bundel van het röntgentoestel geplaatst. Vervolgens wordt op verschillende plekken in de ruimte gemeten hoeveel strooistraling er aanwezig is tijdens werking van het röntgentoestel. De RaySafe 452 kan op een statief worden gemonteerd en deze metingen real-time monitoren zonder dat de gebruiker de RaySafe 452 hoeft vast te houden of te bedienen en dus onnodig blootgesteld wordt aan straling. Deze meetwaarden worden allemaal opgeslagen en kunnen uitgelezen worden met RaySafe View software.
Met deze metingen kan een berekening worden gemaakt om in te schatten aan hoeveel straling iemand blootgesteld wordt op een bepaalde plek. Met deze metingen kan uiteindelijk ook worden bekeken welke hulpmiddelen passend zijn om iedereen zo goed mogelijk te beschermen tegen de strooistraling.
Wilt u hier meer over weten? Laat het ons weten. Lees ook de andere blogs over meten van stralingsveiligheid.
Stel hier uw vraag aan Wilko »
Deze blogpost is geplaatst door Wilko Zoetekouw,
accountmanager voor de RaySafe 452.