T +31 (0)181 301 300

info@adquipment.nl

Zoek

Meten met de RaySafe 452

Toepassingsgebieden in een notendop

Met de RaySafe 452 kunt u in verschillende toepassingen röntgenstraling meten. Het meten van straling is van belang ter bescherming van de mensen die hieraan blootgesteld worden. Van passagiers op het vliegveld tot werknemers in een buckykamer. Hieronder vindt u een aantal toepassingen.

Lekstraling via de röntgenbuis
Straling die door de machine buiten de primaire bundel wordt uitgezonden noemt men lekstraling. Alle röntgenbuizen hebben enige hoeveelheid aan lekstraling. Op basis van metingen op verschillende punten kan gecontroleerd en berekend worden hoeveel lekstraling er aanwezig is. Dit zijn punten waar personeel vaak te vinden is en rondom de behuizing.

Lekstraling via de muur
Buiten een röntgenkamer dient gemeten te worden hoeveel lekstraling via de muur naar buiten “lekt”. Deze metingen moeten worden uitgevoerd bij het installeren van nieuwe röntgenkamers en/of röntgenapparatuur, maar ook bij een verandering in een bestaande röntgenkamer. Belangrijke punten om te meten zijn: bovenkant muur, hoeken, ramen en deuren.

Strooistraling
Zodra straling van het röntgentoestel andere materie raakt zoals een patiënt, een onderdeel in een microscoop of bagage schiet deze straling alle kanten op. Dit wordt strooistraling genoemd. Om de situatie bij normaal gebruik te simuleren wordt een fantoom in de primaire bundel van het röntgentoestel geplaatst. Vervolgens wordt op verschillende plekken in de ruimte gemeten hoeveel strooistraling er aanwezig is tijdens werking van het röntgentoestel.

Patiëntmetingen
Bij nucleaire geneeskunde worden radioactieve geneesmiddelen gebruikt voor beeldvorming en behandeling van een patiënt. Patiënten die in behandeling zijn met nucleaire geneesmiddelen kunnen een bron van blootstelling aan straling zijn voor personeel en andere mensen om zich heen. De RaySafe 452 kan worden gebruikt om de straling van radioactieve middelen in het lichaam te meten. De meetresultaten bepalen of de patiënt in quarantaine moet of dat het mogelijk is voor personeel en familie om in de buurt te zijn van deze persoon.

Contaminatie bij nucleaire geneeskunde
Doordat radioactieve stoffen maar een bepaalde tijd actief zijn moeten de medicijnen vlak voor het onderzoek in het ziekenhuis bereid worden. Bij deze bereidingen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen radioactieve stoffen verspreid worden op oppervlakte of op de werknemer die het medicijn bereid. De RaySafe 452 kan worden gebruikt om oppervlakken te scannen, evenals de handschoenen en handen van de werknemer en eventuele andere plekken waar geknoeid kan zijn.

De RaySafe 452 slaat alle metingen op en kan middels de RaySafe View Software uitgelezen worden. Deze software wordt meegeleverd. Tijdens de meting kunt u de RaySafe 452 ook op een statief plaatsen voor uw eigen veiligheid met blootstelling aan röntgenstraling.

Meer informatie

Deze blogpost is geplaatst door Wilko Zoetekouw

accountmanager voor stralingstestapparatuur

Meer informatie

Contact
Chr. Huygensweg 25
3225 LD Hellevoetsluis
T +31 (0)181 301 300
info@adquipment.nl

Goederenontvangst
Chr. Huygensweg 25D
3225 LD Hellevoetsluis


Volg ons op
Linked In