T +31 (0)181 301 300

info@adquipment.nl

Zoek

Dentale toepassingen ThinX en RaySafe X2

Samenvatting van eerdere blogs

De wetgeving rondom het registreren van alle röntgentoestellen bij dentale toepassingen brengt het meten van straling weer extra onder de aandacht. Waar voorheen enkel meldingsplicht was bij toestellen onder de 100 kV, dienen deze nu geregistreerd te worden.

Voor deze categorie toestellen is het gewenst om binnen zeer korte tijd een betrouwbare meting te kunnen doen van de kVp, dosis en gerelateerde parameters. Belangrijk hierbij zijn de richtlijnen die de fabrikant van het betreffende röntgentoestel meegeeft. Deze informatie is te herleiden uit de servicedocumentatie.

Naast een betrouwbare en kwalitatief goede meting is het ook gewenst dat deze binnen een zo kort mogelijke tijd uitgevoerd kan worden. Hierbij enkele zaken die bijdragen aan een voortvarende en betrouwbare controle van het röntgensysteem.

De RaySafe ThinX Intra is een klein en handzaam toestel dat u gemakkelijk bij u draagt bij het uitvoeren van onderhoud. Het toestel past met gemak in de borstzak. Wanneer het röntgentoestel op de juiste waarden is ingesteld legt u de RaySafe ThinX Intra in het lichtveld. De meter activeert volledig automatisch bij detectie van straling. Het staat altijd standby voor de meting. Zodra u de opname heeft gemaakt zijn direct de meetwaarden van de RaySafe ThinX Intra af te lezen. Het meten met de RaySafe ThinX Intra komt in de praktijk neer op: meter plaatsen, stralen en aflezen.

Naast de RaySafe ThinX is er ook de RaySafe X2. Hiermee kunt u de dentale panoramische röntgensystemen controleren. Er zijn twee sensoren van de RaySafe X2 die voor deze toepassing geschikt zijn: de R/F sensor en de DENT sensor. Qua ontwerp lijken de sensoren erg op elkaar. Het verschil zit in het meetbereik. De DENT sensor meet van 40 tot 130 kVp en de R/F sensor meet van 40 tot 150 kVp. Ook het “trigger level” bij dose rate metingen verschilt. De R/F sensor triggert bij 50nG/s en de DENT sensor bij 1µG/s. De DENT sensor is een afgeleide van de R/F sensor meer toegespitst op dentale toepassingen.

Om de sensoren panoramisch in te zetten is er een houder ontwikkeld. Zowel de DENT als de R/F sensor zijn gemaakt voor gebruik in dit praktische hulpmiddel bij OPG systemen.
Door gebruik van een stukje lichtgevoelig film kun je het midden van de bundel bepalen. Met behulp van de verschuifbare maataanduiding op de panoramische houder stem je de positie van de sensor hier op af. Op deze manier kunt u betrouwbaar en praktisch straling meten bij dentale panoramische systemen.


Is het benodigd om ook lekstraling te meten? Maak dan gebruik van de Survey sensor bij de RaySafe X2. Tevens is er ook een mogelijkheid om mAs te meten.

Meer informatie

Deze blogpost is geplaatst door Wilko Zoetekouw

accountmanager voor stralingstestapparatuur

Meer informatie

Contact
T +31 (0)181 301 300
F +31 (0)181 301 309
info@adquipment.nl

Volg ons op
Linked In

Adres
Chr. Huygensweg 25
3225 LD Hellevoetsluis

Expeditie
Chr. Huygensweg 25D
3225 LD Hellevoetsluis