T +31 (0)181 301 300

info@adquipment.nl

Zoek

Dentale panoramische röntgensystemen

Hoe werkt dit met de RaySafe X2?

Dentale panoramische röntgensystemen controleren met de RaySafe X2: hoe werkt dit?
In een eerder blog over het meten van intra-orale röntgensystemen schreven we al kort over de vernieuwde regelgeving rondom het registreren van dentale röntgensystemen. Waar voorheen meldingsplicht was dienen nu alle toestellen geregistreerd te worden. Het controleren van dentale röntgensystemen wordt steeds intensiever. Er zijn praktische hulpmiddelen die hierbij gebruikt kunnen worden. In dit blog gaan we in op het meten van straling met de RaySafe X2 bij dentale panoramische röntgensystemen met behulp van de panoramische houder.

R/F en DENT sensor
Er zijn twee sensoren van de RaySafe X2 die voor deze toepassing geschikt zijn: de R/F sensor en de DENT sensor. Wat is nu het verschil tussen deze twee? Qua ontwerp lijken de sensoren erg op elkaar. Het verschil zit in het meetbereik. De DENT sensor meet van 40 tot 130 kVp en de R/F sensor meet van 40 tot 150 kVp. Ook het “trigger level” bij dose rate metingen verschilt. De R/F sensor triggert bij 50nG/s en de DENT sensor bij 1µG/s. De DENT sensor is een afgeleide van de R/F sensor meer toegespitst op dentale toepassingen.

Hoe kunnen we deze sensoren gebruiken bij panoramische systemen?
Hiervoor is de panoramische houder ontwikkeld. Zowel de DENT als de R/F sensor zijn gemaakt voor gebruik in dit praktische hulpmiddel bij OPG systemen. Belangrijk bij het meten van dentale panoramische röntgensystemen is dat de meetsensor goed in het midden van de stralingsbundel gepositioneerd wordt. In de praktijk zien we dat dit vaak met behulp van plakband of andere zelfbedachte oplossingen gerealiseerd wordt. De panoramische houder kan hierbij helpen en positioneer je als volgt op het röntgentoestel door middel van de fixatieband.
Door gebruik van een stukje lichtgevoelig film kun je het midden van de bundel bepalen. Met behulp van de verschuifbare maataanduiding op de panoramische houder stem je de positie van de sensor hier op af.
Op deze manier kun je betrouwbaar en praktisch straling meten bij dentale panoramische systemen.
Is het benodigd om ook lekstraling te meten? Maak dan gebruik van de Survey sensor bij de RaySafe X2. Tevens is er ook een mogelijkheid om mAs te meten.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Laat het ons weten.

Stel je vraag aan Wilko »

Deze blog is geschreven door Wilko Zoetekouw,

accountmanager voor de RaySafe X2.

Contact
Chr. Huygensweg 25
3225 LD Hellevoetsluis
T +31 (0)181 301 300
info@adquipment.nl

Goederenontvangst
Chr. Huygensweg 25D
3225 LD Hellevoetsluis


Volg ons op
Linked In