T +31 (0)181 301 300

info@adquipment.nl

Zoek

CTDI Fantoom

Computed Tomography Dose Index

Zoals u uiteraard weet vormen medische röntgentoestellen een essentieel onderdeel in het proces van beeldvormende technologie binnen de ziekenhuizen. Deze apparatuur wordt intensief gecontroleerd en onderhouden. Dagelijks worden er metingen en controles uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de beeldvormende apparatuur in goede conditie is.

Een van deze essentiële apparaten is de CT-scanner. Een van de metingen die verricht moet worden aan de CT-scanner om de kwaliteit en veiligheid te waarborgen is een CTDI meting. De CTDI meting kan uitgevoerd worden met de RaySafe X2 CT sensor. Hiervoor is er wel een fantoom benodigd. Met een CTDI meting wordt er gekeken aan hoeveel straling een patiënt wordt blootgesteld.
Het CTDI fantoom is gemaakt van polymethylmethacrylaat (PMMA) met een dichtheid van 1.19 g/cm3. Deze is in verschillende maten beschikbaar. Zo zijn er CTDI fantomen die een volwassen lichaam, volwassen hoofd, pediatrisch lichaam en een pediatrisch hoofd nabootst.

De afmetingen hiervan zijn:

/ Volwassen lichaam: 150 mm cilinder, 320 mm diameter
/ Volwassen hoofd/pediatrisch lichaam: 150 mm cilinder, 160 mm diameter
/ Pediatrisch hoofd: 150 mm cilinder, 100 mm diameter

De gaten die deze fantomen hebben komen exact overeen met de maat van de RaySafe X2 CT-sensor. Het fantoom is ook voorzien van ingegraveerde kruislingse markeringen voor de juiste positionering. Voor de overige gaten in de fantomen kun je deze afdichten met acryl staven. Dit zorgt voor een juiste meting.


De CTDI fantomen voldoen aan de IEC 61223-3-5 en IEC 61223-2-6. De CTDI fantomen zijn in twee versies beschikbaar. De Pro-CT Dose X2 bevat alle bovengenoemde fantomen. De CTDI RaySafe X2 bevat de volwassen fantomen. Beiden versies worden in een rolkoffer geleverd zodat u de fantomen gemakkelijk en veilig kunt opbergen en verplaatsen. Ook is in deze koffer ruimte voor de RaySafe X2 en een aantal sensoren.

Meer informatie

Deze blogpost is geplaatst door Wilko Zoetekouw

accountmanager voor straling testapparatuur

Contact
Chr. Huygensweg 25
3225 LD Hellevoetsluis
T +31 (0)181 301 300
info@adquipment.nl

Goederenontvangst
Chr. Huygensweg 25D
3225 LD Hellevoetsluis


Volg ons op
Linked In