T +31 (0)181 301 300
Even geleden is Wilko Zoetekouw op bezoek geweest bij één van onze RaySafe i3 gebruikers; Jurgen Mourik. Er is hierover een serie van drie blogs geschreven.
Jurgen Mourik is klinisch fysicus radiologie en nucleaire geneeskunde bij het Franciscus Gasthuis & Vlietland. Hij is daarnaast ook stralingsbeschermingsdeskundige bij bovengenoemd ziekenhuis, waarbij hij toezicht houdt op het veilig werken met ioniserende straling. Als klinisch fysicus is Jurgen verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van de medische apparatuur en (gedeeltelijk) de inkoop hiervan.
Daarbij zorgt Jurgen voor protocol optimalisatie voor de balans van een zo laag mogelijke stralingsdosis vs. een zo scherp mogelijk beeld. Ook geeft hij trainingen aan alle betrokken medewerkers van het Franciscus Gasthuis & Vlietland op verschillende niveaus over stralingsveiligheid. Hierbij gebruikt hij de RaySafe i3.
Toen Jurgen zo’n tien jaar geleden bij het Franciscus kwam werken, was er al een RaySafe i3 in gebruik. Er was destijds een kwaliteitsmedewerker die deze had aangeschaft. Destijds werd de i3 alleen voor de angiokamer gebruikt, voor zo’n 4 á 5 weken per jaar.
Wel ontwikkelde hij een e-learning over stralingsveiligheid. Deze is vooral bedoeld voor de medewerkers in bijvoorbeeld een OK die wel met straling werken, maar hier niet een opleiding voor hebben gevolgd. Zoals bijvoorbeeld en OK assistent of anesthesioloog. Deze e-learning was wel nog vrij abstract.
Totdat er een demonstratie / workshop met de RaySafe i3 gedaan werd vanuit het Rijnstate. Toen dacht Jurgen; hier moet ik iets mee. Hij bedacht dan ook een manier om zijn e-learning aan te vullen met een praktijk training die veel meer tot de verbeelding spreekt.
De training die Jurgen geeft vindt ook geheel realistisch plaats in een OK, met een C-boog en de RaySafe i3. Met behulp van infuuspalen met de i3 badges eraan bevestigd en een jerrycan met water (patiënt), laat hij zien wat onder andere een stapje naar achter of opzij kan doen voor de blootstelling aan straling. Lees over deze training meer in dit blog.
Nu is deze training een verplicht onderdeel voor de betrokken medewerkers. Deze training wordt meerdere malen gegeven waarop medewerkers zich kunnen inschrijven. Deze training moeten ze minstens éénmaal per drie jaar volgen. Ook kunnen specialisten de training volgen voor een opfrissing.
Door het veelzijdig inzetten van de RaySafe i3 en doordat de huidige i3 ook al 10 jaar oud is, heeft Jurgen dan ook een tweede RaySafe i3 aangeschaft. Dit zorgt ervoor dat de badges langere tijd op een angiokamer ingezet worden en dat trainingen ook kunnen plaatsvinden.
Meer weten? Lees ook Jurgen zijn gebruikerservaring over de RaySafe i3, of bekijk het blog over zijn training.
Deze blogpost is geplaatst door Wilko Zoetekouw
senior accountmanager RaySafe & Fluke Biomedical
Meer informatie