T +31 (0)181 301 300

info@adquipment.nl

Zoek

EasyFlow: positionering

Verminder huid- en neusschade met EasyFlow CPAP

Nasale CPAP
Nasale CPAP via masker en prongs is een veel toegepaste vorm van ademondersteuning bij pasgeborenen op de Neonatale Intensive Care en High Care afdeling. Een bijkomstig effect is dat bij veel pasgeborenen die nasale CPAP ontvangen huid- en/of neusbeschadiging ontstaat. Dit varieert van roodheid en zwelling tot bloeding. In enkele gevallen zelfs necrose van het septum en/of omliggende gebieden. Pasgeborenen ondervinden hier discomfort van. Ook bestaat er een hoger risico op infecties. Binnen de strategie om huid- en neusbeschadiging te verminderen zijn er enkele belangrijke aspecten die we na kunnen streven rondom het systeem van maskers en prongs. In dit blog benoemen we het belang van de juiste positionering.

Positionering
Uitlijning van het masker of prongs met de neus van de patiënt is van belang. Wanneer het systeem niet goed in lijn is, veroorzaakt dit scheve positionering van het masker of prongs en brengt een hoger risico op huid- en neusschade met zich mee. Er zal dan op een deel van het masker of prong meer druk komen te staan, of er gaat juist een deel “trekken” aan de neus. Dit zorgt voor verhoogde kans op huid- en/of neusschade.

Door beweging van het kind zelf verplaatst het systeem weleens en ook door handelingen tijdens de zorg kan het systeem verschuiven. Regelmatig checken of het systeem nog “recht” zit is van belang. Wanneer bijvoorbeeld de fixatiebandjes te strak aangetrokken worden of net te hoog of te laag bevestigd worden kan dit ook leiden tot irritatie. Er kan dan lokaal veel druk op het masker of prongs ontstaan en daarmee een hoger risico op huid- en neusbeschadiging.

De EasyFlow applicator
Een belangrijk component van het EasyFlow CPAP-systeem is de EasyFlow applicator. Aan de applicator wordt het masker of prongs bevestigd. Dit helpt om de uitlijning van maskers en prongs in stand te houden. Met deze opzet wordt de druk verspreid over de applicator en niet direct op de neus of huid van het kind. De masker of prongs hoeven enkel met de fixatiebandjes bevestigd te worden zonder veel druk of strak aantrekken. De juiste positionering met het EasyFlow systeem helpt om huid- en neusschade te verminderen.

De positionering van de applicator op het voorhoofd of de muts speelt hierbij ook een belangrijke rol. Daarbij helpt de juiste maat muts of hoofdband. Daarover meer in een volgend blog waarin we ingaan op maatvoering en materiaalsoort.

Wilt u reageren of een vraag stellen?

Stel hier uw vraag aan Irma »

Deze blogpost is geplaatst door Irma Damhuis,

accountmanager en ervaringsdeskundige voor het EasyFlow CPAP systeem.

Contact
Chr. Huygensweg 25
3225 LD Hellevoetsluis
T +31 (0)181 301 300
info@adquipment.nl

Goederenontvangst
Chr. Huygensweg 25D
3225 LD Hellevoetsluis


Volg ons op
Linked In