T +31 (0)181 301 300

info@adquipment.nl

Zoek

EasyFlow: materiaal

Verminder huid- en neusschade: materiaalgebruik

In het vorige blog over EasyFlow zijn we ingegaan op het belang van positionering van het CPAP-systeem. Een bijkomstig effect van nasale CPAP is dat bij veel pasgeborenen huid- en/of neusbeschadiging ontstaat. Dit varieert van roodheid en zwelling tot bloeding. In enkele gevallen zelfs necrose van het septum en/of omliggende gebieden. Pasgeborenen ondervinden hier discomfort van. Ook bestaat er een hoger risico op infecties. Binnen de strategie om huid- en neusbeschadiging te verminderen zijn er enkele belangrijke aspecten die we na kunnen streven rondom het systeem van maskers en prongs. In dit blog benoemen we het belang van de juiste materiaalsoort en maatvoering.

Materiaalsoort
Toepassen van nasale CPAP gaat uiteraard niet zonder het plaatsen van componenten op de neus en huid van het kind. Gebruik van materialen met de juiste fijnheid draagt ook bij aan het voorkomen van irritatie. Hierbij is de combinatie van fijnheid en instandhouding van de functionaliteit van belang. De prongs en maskers van het EasyFlow systeem bestaan uit een zorgvuldig samengesteld soort siliconen. De maskers en prongs zijn uiterst zacht, enigszins buigbaar, maar zullen niet gauw knikken of dichtklappen. Op deze manier is het materiaal zo zacht mogelijk voor de huid en blijft de therapie zo goed mogelijk in stand. Een goede manier om schade te vermijden, is om het masker en de prongs met enige frequentie om te wisselen. Dit werk eenvoudig. Prettig is dat bij nasaal uitzuigen één van de twee prongs op zijn plaats kan blijven. Hierdoor blijft de druk- en zuurstoftoediening grotendeels intact.


Maatvoering
Ook de maatvoering is erg van belang. Onderdelen van het CPAP-systeem die te klein zijn of te strak zitten geeft weer risico op huid- en neusbeschadiging. Onderdelen die te groot zijn kunnen leiden tot verschuiving van de positie van het systeem. Anderzijds is er dan ook risico op lekkage van CPAP-druk. Het is om deze reden dat het EasyFlow CPAP-systeem beschikt over maskers en prongs in 6 maten en mutsen in 11 verschillende maten. Er is zelfs een XXS maat prongs voor prematuren met een extreem laag geboortegewicht van < 500 gram. De prongs zijn zo vormgegeven dat het neusgat goed wordt afgesloten en er tegelijkertijd geen verder omringend huidcontact is. Ook met het neusseptum is praktisch weinig contact. De hoofdbanden en fixatiebanden zijn op het kind aan te passen qua maat. Zo is het systeem zo goed mogelijk aanpasbaar aan de afmetingen van het kind.

Materiaalsoort en maatvoering heeft dus grote invloed op het ontstaan van huid- en/of neusschade alsook op de therapie zelf. Er zijn verschillende hulpmiddelen om de juiste maat op te nemen of geheel af te stemmen op de patiënt.

Wilt u reageren of een vraag stellen over het EasyFlow CPAP-systeem?

Stel hier uw vraag »

Deze blogpost is geplaatst door Irma Damhuis,

accountmanager en ervaringsdeskundige voor het EasyFlow CPAP systeem.

Contact
Chr. Huygensweg 25
3225 LD Hellevoetsluis
T +31 (0)181 301 300
info@adquipment.nl

Goederenontvangst
Chr. Huygensweg 25D
3225 LD Hellevoetsluis


Volg ons op
Linked In