T +31 (0)181 301 300

info@adquipment.nl

Zoek

Transcutane bilirubinemeting bij alle pasgeborenen

Voorkom ongeziene hyperbilirubinemie


Transcutane bilirubinemeting bij álle pasgeborenen voor ontslag: meten is weten.

Transcutane bilirubinemeting neemt al jaren toe binnen de geboortezorg. Dit om bilirubinebepalingen via het bloed te verminderen. Door pasgeborenen met een transcutane bilirubinemeter te “screenen” op hyperbilirubinemie kunnen volgens onderzoek 73% van de bloedprikken vermeden worden (2010, “Transcutane bilirubinemeting bij pasgeborenen” C.R.W. Korver). Momenteel wordt de transcutane meting toegepast op het moment dat de verpleegkundige tekenen van geelzucht bespeurt bij observatie. Is het nu tijd om preventief bij álle pasgeborenen transcutaan bilirubine te meten voor ontslag?

Objectieve benadering
Het “geelzien” van een pasgeborene wordt door verschillende mensen verschillend geïnterpreteerd. De waarneming met het blote oog is daardoor subjectief. De transcutane bilirubinemeting zorgt voor een accurate meting van het bilirubinegehalte. Hierdoor is de meting objectief. Ook zorgt de meting ervoor dat er een basismeting is waarop teruggevallen kan worden bij latere ontwikkelingen van de pasgeborene. Deze waarde kan ook met de verloskundige gecommuniceerd worden voor de volledigheid. Meten is weten.

Uitsluiten van uitzonderingen
De transcutane bilirubinemeting is relatief eenvoudig en patiëntvriendelijk. Door deze meting uit te voeren bij alle pasgeborenen voorkom je dat er uitzonderlijke gevallen niet buiten de observaties vallen. Voor zover mogelijk sluit je hierbij uit dat patiënten ongezien toch hyperbilirubinemie ontwikkelen en later alsnog moeten terugkeren naar het ziekenhuis.

Zou gestandaardiseerde transcutane bilirubinemeting onderdeel van de basiszorg voor pasgeborenen moeten zijn? Ja!

Hiermee wordt het bilirubinegehalte bij álle pasgeborene op een objectieve manier gemeten en sluiten we uit dat pasgeborenen buiten de observaties vallen.

Meer informatie

Deze blogpost is geplaatst door Irma Damhuis,

accountmanager Neonatologie.

Meer informatie

Contact
Chr. Huygensweg 25
3225 LD Hellevoetsluis
T +31 (0)181 301 300
info@adquipment.nl

Goederenontvangst
Chr. Huygensweg 25D
3225 LD Hellevoetsluis


Volg ons op
Linked In