T +31 (0)181 301 300
Pasgeborenen met geelzucht ontvangen fototherapie ter bevordering van de afbraak van bilirubine. In de couveuse, en soms ook in een warmtebed, vindt dit plaats via de “blauwe lamp”. Doel hierbij is om een zo groot mogelijk huidoppervlak met de optimale lichtintensiteit te bereiken. Gebruik van een rompertje, verdere kleding of inbakeren is dan niet gewenst. Hoe kunnen we in dit geval toch comfort en geborgenheid bieden?
Pasgeborenen die enkel met een luier aan fototherapie via de blauwe lamp ontvangen ogen vaak oncomfortabel. Een effect dat vaak zichtbaar is wordt ook wel “zwemmen” genoemd. Deze pasgeborenen zoeken als het ware naar geborgenheid. Pasgeborenen die ingebakerd worden zijn rustiger, slapen beter en vertonen minder stress dan pasgeborenen die niet ingebakerd worden (Sleuwen, B. “Swaddling: A Systematic Review” 2007). Voor de situatie waarbij een zo groot mogelijk huidoppervlak met fototherapielicht bereikt moet worden is het fototherapie inbakerdoek ontwikkeld. Een fototherapie inbakerdoek dat fototherapielicht doorlaat en tegelijkertijd het kind comfort en geborgenheid biedt.
Het fototherapie inbakerdoek wordt gebruikt bij een kind onder een fototherapielamp maar ook bij fototherapie lightpads waar het kind op ligt. Het fototherapie inbakerdoek is voorzien van een opening om een lightpad in te schuiven of op te leggen. Op deze manier voelt het kind zich geborgen en ontvangt het ondertussen de therapie die het nodig heeft.
Naast het comfort voor de pasgeborene zelf reageren ook zorgverleners en ouders van pasgeborenen positief bij gebruik van het fototherapie inbakerdoek. In de praktijk blijken ouders minder stress te ervaren doordat hun kind ook rustiger en minder gestresst oogt. Een zorgverlener vertelde uit praktijkervaring dat het gebruik van het fototherapie inbakerdoek het zorgproces rondom de pasgeborene rustiger liet verlopen.
Een eenvoudig hulpmiddel als het fototherapie inbakerdoek kan dus van grote toegevoegde waarde zijn voor pasgeborenen onder de blauwe lamp en heeft ook een positief effect op ouders en zorgverleners.
Wilt u meer weten over dit onderwerp? Laat het ons weten.
Stel hier uw vraag aan Irma »
Deze blogpost is geplaatst door Irma Damhuis,
accountmanager en ervaringsdeskundige.