T +31 (0)181 301 300

info@adquipment.nl

Zoek

Fototherapie thuis: een aanpak

Waar te beginnen

Fototherapie thuis kan ervoor zorgen dat pasgeborenen en hun ouders eerder naar huis kunnen, of ervoor zorgen dat pasgeborenen en hun ouders thuis kunnen blijven na een thuisbevalling. Aandacht voor fototherapie thuis is groeiende. Er zijn enkele ziekenhuizen die hier al mee werken en vele ziekenhuizen zetten zich in om binnenkort de betreffende categorie pasgeborenen met hyperbilirubinemie ook thuis te behandelen met fototherapie.

De BiliCocoon BAG is een apparaat voor fototherapie dat goed in te zetten is voor gebruik in de thuissituatie. Vaak wanneer wij spreken over de BiliCocoon ontstaan er ook vragen over het organiseren van fototherapie thuis. Dit werkt voor ieder ziekenhuis anders, maar er zijn een aantal stappen die van toepassing zijn bij dit proces. Hieronder een toelichting.Projectleider
Wanneer er in uw ziekenhuis interesse ontstaat voor fototherapie thuis dan adviseren we iemand van uw afdeling toe te wijzen als "projectleider". We zien dit in alle gevallen en het werkt prettig dat één iemand overzicht heeft over de status en voortgang van de invoering. In sommige gevallen wordt "fototherapie thuis" als afstudeerproject gekozen en is het een leuke opdracht om de opleiding mee af te ronden. In andere gevallen trekt een verpleegkundig specialist de kar.

Afspraken
Rondom de opzet van fototherapie thuis zijn veel disciplines betrokken en om alles in goede banen te leiden is het van belang tijdig iedereen bij het project te betrekken. Denk hierbij aan:
- kinderartsen;
- verpleegkundig specialisten / physician assistants;
- verpleegkundigen;
- afdeling medische technologie;
- hygiëne / infectiepreventie;
- bloedafnamedienst van het ziekenhuis of de regio;
- organisatie van verloskundigen in de regio;
- organisatie van kraamzorg in de regio.

Een deel van deze betrokkenen heeft een actieve rol in het proces zoals het beoordelen van de gemeten bili-waarden, het instrueren van de betreffende ouders of het technisch controleren van het toestel. Als we kijken naar bijvoorbeeld kraamzorg dan zien we dat het prettig is dat zij op de hoogte zijn, maar niet per definitie een actieve rol hierbij hebben. Hier lijkt een meer observerende rol aan de orde.

Proces
Met de input van de betrokkenen partijen kan een opzet van het proces van Fototherapie thuis gemaakt worden. Een voorbeeld van het proces van Fototherapie thuis kun je lezen in een volgend blog.

Wilt u meer weten over Fototherapie thuis? Laat het ons weten.

Stel hier uw vraag aan Irma »Deze blogpost is geplaatst door Irma Damhuis,

accountmanager en ervaringsdeskundige voor Fototherapie thuis.

Contact
T +31 (0)181 301 300
F +31 (0)181 301 309
info@adquipment.nl

Adres
Chr. Huygensweg 25
3225 LD Hellevoetsluis

Expeditie
Chr. Huygensweg 25D
3225 LD Hellevoetsluis

Volg ons op
Linked In