T +31 (0)181 301 300

info@adquipment.nl

Zoek

Bilirubinemeting in de thuissituatie

De praktische uitvoering

Een te hoog bilirubinegehalte bij pasgeborenen spoor je graag zo vroeg mogelijk op. Het liefst op een objectieve manier. Bij een eerste objectieve bilirubinebepaling kun je dit ook als uitgangspunt nemen voor de verdere ontwikkeling.

De bilirubinemeting van pasgeborenen wordt momenteel in het ziekenhuis gedaan. Het is nu ook mogelijk om deze meting thuis te doen. Op deze manier kun je vroeger in het proces op een objectieve manier een bilirubinebepaling doen.

Wat heb je hier voor nodig en hoe houd je het zo eenvoudig mogelijk?

De transcutane bilirubinemeter
Bilirubinemeting in de thuissituatie kun je heel praktisch toepassen met een handzame transcutane bilirubinemeter. Deze meet het bilirubinegehalte door de huid via infraroodspectroscopie. Dit houdt in dat je de sensor van de bilirubinemeter op het oor plaatst en de meting uitvoert. Het toestel toont vervolgens het bilirubinegehalte in ┬ÁmOl/l op het scherm.

Doordat je onderweg bent met de bilirubinemeter is het handig dat deze op een accu werkt en enige tijd mee gaat. Daarnaast is het ook een voordeel als je deze gemakkelijk mobiel kunt opladen. Een transcutane bilirubinemeter kan ook gemeten waarden opslaan. Er is software beschikbaar die de metingen van de betreffende pasgeborene bijhoudt. Ook laat deze software grafieken zien waardoor het verloop van de bilirubinemetingen gemakkelijk bij te houden zijn.

Met al deze functies maakt het dat de transcutane bilirubinemeter een zeer handzaam instrument is die overal inzetbaar is.

Transcutane bilirubinebepaling en serum bilirubinebepaling
De transcutane bilirubinemeter is bijna net zo nauwkeurig als een bilirubinebepaling via het bloed (serum bilirubinebepaling). De BiliCare transcutane bilirubinemeter heeft een correlatie met TSB (bilirubinebepaling via het bloed) van 90%. Zo kun je betrouwbaar bilirubine meten via de huid. Om de meetafwijking van de transcutane bilirubinemeter te overbruggen tel je altijd 50 ┬ÁmOl/l bij de transcutaan gemeten waarde op.

Op deze manier vallen er geen pasgeborenen buiten de screening. Ook is de transcutane meting minder stressvol voor de pasgeborene.

De transcutane bilirubinemeting kan bij alle pasgeborenen thuis toegepast worden bij verdenking van een te hoog bilirubinegehalte of voor een uitgangspunt van de verdere ontwikkeling.

Wilt u meer weten over bilirubinemeting in de thuissituatie? Neem contact op met Irma Damhuis.

Contact

Meer informatie


Deze blogpost is geplaatst door Irma Damhuis,

accountmanager en ervaringsdeskundige

Contact
T +31 (0)181 301 300
F +31 (0)181 301 309
info@adquipment.nl

Volg ons op
Linked In

Adres
Chr. Huygensweg 25
3225 LD Hellevoetsluis

Expeditie
Chr. Huygensweg 25D
3225 LD Hellevoetsluis