T +31 (0)181 301 300

info@adquipment.nl

Zoek

Gesynchroniseerde NIPPV: SNIPPV

Verbeterde uitkomsten door externe triggering

Dat non-invasieve ventilatie een prominente plaats in de respiratoire strategieën heeft ingenomen, is duidelijk. Binnen deze categorie zijn er nog manieren om te optimaliseren, bijvoorbeeld door gesynchroniseerde non-invasieve beademing.

NIPPV bevindt zich tussen invasieve endotracheale beademing en nasale CPAP. NIPPV ademteugen synchroniseren met spontane ademteugen heeft voordelen. Synchronisatie met de spontane ademteugen van de patiënt (SNIPPV) zorgt voor lagere work of breathing, verminderde noodzaak tot intubatie en betere uitkomst na extubatie ten opzichte van NIPPV en nasale CPAP (V. Dumpa & V. Bhandari, 2021).

Externe trigger met respiratiesensor
Spontane ademteugen bij de pasgeborene gaan gepaard met karakteristieke bewegingen van de buik. Door een gevoelige Graseby respiratiesensor op de buik te positioneren, kan het beademingstoestel de adembewegingen nauwkeurig detecteren. Dit vindt plaats door drukverandering in de respiratiesensor die wordt waargenomen door een druksensor in het beademingstoestel. Doordat de respiratiesensor met een laagje schuim is gevuld, wordt na een adembeweging de sensor weer in oorspronkelijke vorm teruggebracht. De software die de respiratiesensor registreert, filtert eventuele artefacten. Zo is het mogelijk om de mechanische ademslagen met de spontane ademteugen van de patiënt betrouwbaar en zonder storende ‘automatische trigger’ te synchroniseren.













Inspiratoire én expiratoire trigger
Een unieke bijkomstigheid van deze methode, is dat deze op inspiratie van de spontane ademteugen triggert én ook op de expiratie kan triggeren. De respiratiesensor detecteert het begin van de spontane inspiratie alsook het einde van de spontane inspiratie. Als de abdominale beweging stopt of het signaal niet toeneemt, is dit het teken voor het begin van de expiratie en wordt de mechanische inflatie automatisch beëindigd. Ook wanneer dit eerder is dan de ingestelde inspiratietijd van de mechanische ademslagen. Zo krijgt de patiënt de maximale controle over de beademing.











Apneudetectie
Bij een apneu vindt er vanzelfsprekend geen abdominale beweging plaats. De respiratiesensor detecteert dit. Een handige instelling is dan de back-up. Zodra het beademingstoestel apneu detecteert gaat het toestel de ingestelde back-up slagen toepassen. Op deze manier vermijd je saturatiedips en overmatige alarmering. Het beademingstoestel kan dan ook het aantal apneu’s per uur aangeven.

Bij SNIPPV is externe triggering beoogd voor synchronisatie. Bij nasale CPAP is dit met name voor apneudetectie. Externe triggering is mogelijk met de EVE, EVA en Sophie+ beademingstoestellen van Fritz Stephan.

Meer weten?

Stel hier uw vraag aan Irma »


Deze blogpost is geschreven door Irma Damhuis,

accountmanager Neonatologie

Contact
Chr. Huygensweg 25
3225 LD Hellevoetsluis
T +31 (0)181 301 300
info@adquipment.nl

Goederenontvangst
Chr. Huygensweg 25D
3225 LD Hellevoetsluis


Volg ons op
Linked In