T +31 (0)181 301 300

info@adquipment.nl

Zoek

Elektrische veiligheid: hoe en wat te meten?

Wat meet je bij een veiligheidstest.

Bij een periodieke controle of na reparatie van medische apparatuur is het meten van elektrische veiligheid van belang. Maar welke metingen zijn nou van belang? Hierbij enkele inzichten.

De IEC62353 geeft hiervoor enkele richtlijnen. Een belangrijke eerste stap is het bepalen van de klasse waar het apparaat binnen valt: klasse I, II of IP. Aan de hand van deze klasse wordt duidelijk welke zaken er gemeten moeten worden. De klasse van het apparaat is te vinden op een label op het apparaat en in de gebruikersdocumentatie van de fabrikant.

De belangrijkste metingen zijn:
- aardweerstand;
- isolatieweerstand;
- apparaatlekstroom;
- patiëntlekstroom.

Bij een intern gevoed apparaat wordt enkel de patiëntlekstroom gemeten indien het apparaat in staat is om een patiëntlekstroom te genereren waar de patiëntveiligheid door in het geding komt. Is dat niet het geval dan is er geen elektrische veiligheidstest noodzakelijk.

Bij een klasse II apparaat worden de isolatieweerstand, apparaatlekstroom en patiëntlekstroom gemeten. Betreft het een klasse I apparaat dan wordt aanvullend op de voorgenoemde aspecten ook de aardweerstand gemeten.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Laat het ons weten.

Stel hier uw vraag aan Teun »

Deze blogpost is geplaatst door Teun Kruithof,

accountmanager Biomedische testapparatuur.

Contact
T +31 (0)181 301 300
F +31 (0)181 301 309
info@adquipment.nl

Volg ons op
Linked In

Adres
Chr. Huygensweg 25
3225 LD Hellevoetsluis

Expeditie
Chr. Huygensweg 25D
3225 LD Hellevoetsluis