T +31 (0)181 301 300

info@adquipment.nl

Zoek

NIBP simulatie met de ProSim 8

Uitleg over verschil tussen simulatie en meting

Vaak krijg ik de vraag hoe het mogelijk is dat dynamische bloeddruk waarden niet overeenkomen wanneer deze worden gecreëerd met een NIBP simulator. Hoe kun je op een goede manier de NIBP interpreteren? Waar komen de verschillende waarden vandaan en hoe kun je met deze verschillen omgaan? In dit blog leg ik het graag uit.

Waar vinden deze verschillen hun oorsprong?
Het verschil zit in de algoritmen van de simulator en de bewakingsmonitor. Het algoritme is een “vast gegeven”.
Op het moment dat zowel de simulator als de monitor hetzelfde algoritme hanteren, is er niets aan de hand en zal de gesimuleerde NIBP waarde overeenkomen met de opgenomen waarde van de monitor. Het wijkt af wanneer de algoritmen van de simulator verschilt met die van de monitor. Een voorbeeld kan zijn dat een simulatie wordt uitgevoerd met 120/80 (93) en dat de monitor dan herhaaldelijk plusminus 116/75 (83) laat zien.

Hoe kunnen we op een goede manier de NIBP interpreteren?
Hiervoor neem ik je mee naar een praktijkvoorbeeld. Mocht een patiënt in het ziekenhuis verkeren dan wordt er op gestelde momenten de bloeddruk gemeten middels NIBP. De reden dat de NIBP wordt gemeten op gezette tijden is om een goed beeld te krijgen van de bloeddruk van de patiënt. We spreken hier dan van een trend. Heel belangrijk is dat de verpleegkundige of arts volledig kan vertrouwen op de NIBP monitor en dat daar dus niet te veel onstabiliteit in zit. Een degelijke monitor is een must.

Aan de hand van het praktijkvoorbeeld kun je stellen dat stabiliteit noodzakelijk is om een juiste diagnose te kunnen opmaken vanuit deze trend. Het komt de betrouwbaarheid tijdens de functionele controle ten goede wanneer een simulator constant hetzelfde simuleert en de simulatienauwkeurigheid gegarandeerd of gespecificeerd is. De Fluke ProSim 8 is gespecificeerd in herhaaldelijk simuleren.

Wanneer je bijvoorbeeld een vijftal dynamische simulaties uitvoeren op een NIBP monitor dan kun je aan de hand van de verschillen in de metingen zien of de monitor stabiele waarden laat zien. Het maakt in deze niet uit dat een monitor dan 116/75 laat zien terwijl je 120/80 simuleert. Het gaat om de stabiliteit in herhaaldelijk meten.

Een zeer belangrijk punt in NIBP simulatie is de variabele. Zoals eerder beschreven is een algoritme een vast gegeven. Waar zit dan de variabele? Wanneer je kijkt naar de opstelling van de meting dan is de enige variabele de druksensor van de monitor. Je kunt stellen dat wanneer deze druksensor over zijn gehele bereik goed wordt bevonden, dat de drukwaarden goed worden weergegeven op de monitor. Het zwaartepunt ligt dus op de manometer/druksensor van de NIBP monitor.
De stabiliteit van de monitor moet je altijd controleren d.m.v. dynamische simulatie.

Meer informatie


Dit blog is geschreven door Teun Kruithof

accountmanager Biomedische testapparatuur

Contact
Chr. Huygensweg 25
3225 LD Hellevoetsluis
T +31 (0)181 301 300
info@adquipment.nl

Goederenontvangst
Chr. Huygensweg 25D
3225 LD Hellevoetsluis


Volg ons op
Linked In