T +31 (0)181 301 300

info@adquipment.nl

Zoek

Het controleren van fototherapie-apparatuur

Wanneer zet je een fototherapie radiometer in?

In Nederland ontwikkelt één op de zestien pasgeborenen hyperbilirubinemie. Dit uit zich voornamelijk in geelzien. Zonder behandeling kan dit leiden tot hersenschade (kernicterus). Fototherapie is de methode om het bilirubinegehalte weer binnen de grenzen te brengen. Ook wordt steeds vaker fototherapie thuis ingezet door ziekenhuizen bij kinderen die niet in het ziekenhuis hoeven te blijven. Controle van de effectiviteit van de fototherapie apparatuur is dan ook van groot belang.

Binnen de Nederlandse richtlijnen voor hyperbilirubinemie is er ook een advies voor het testen van fototherapie apparatuur. Dit advies geeft aan om de apparatuur minstens eenmaal per jaar te testen. Deze richtlijn is gebaseerd op de Amerikaanse richtlijn. In Amerika is het zelfs gebruikelijk de apparatuur nog vaker te testen. Dit om de effectiviteit van de fototherapie te waarborgen.

In de richtlijn wordt ook aangeraden om fototherapie thuis apparatuur na ieder gebruik te testen. Gezien de apparatuur het ziekenhuis verlaat, is het zeer gebruikelijk om de apparatuur na retour te testen.


De effectiviteit van een fototherapielamp wordt gemeten met een fototherapie radiometer, bijvoorbeeld met de Dale 40. De meting wordt volgens de voorschriften van de fabrikant uitgevoerd. Deze voorschriften worden daar onder andere in benoemd:

- Afstand tussen de lens van de fototherapie radiometer en de lichtbron
- Het aantal meetpunten
- De grenswaarden waarin de metingen dienen te vallen

Bedenk wel bij de meting in welke eenheid je meet. De mogelijkheden zijn:

- Microwatt per vierkante centimeter: µW / cm2
- Microwatt per vierkante centimeter per nanometer: µW / cm2 / nm

Mocht de fabrikant een andere eenheid benoemen dan de fototherapie radiometer aangeeft, dan kun je dit omrekenen. Tot slot is de golflengte van het fototherapielicht 460 nm. De fototherapie radiometer heeft een bereik van 400 tot 480 nm. Binnen dit spectrum kan de intensiteit van het licht gemeten worden.

Je controleert de fototherapielamp het meest effectief wanneer je de algemene richtlijnen en de voorschriften van de fabrikant volgt.

Wil je hier meer over weten?

Stel je vraag aan Teun »


Deze blogpost is geplaatst door Teun Kruithof,

accountmanager Biomedische testapparatuur.

Contact
Chr. Huygensweg 25
3225 LD Hellevoetsluis
T +31 (0)181 301 300
info@adquipment.nl

Goederenontvangst
Chr. Huygensweg 25D
3225 LD Hellevoetsluis


Volg ons op
Linked In