T +31 (0)181 301 300

info@adquipment.nl

Zoek

Couveuse testen: waarom, wat en hoe?

Het belang van onderhoud aan couveuses

In de couveuse worden de meest kleine en kwetsbare patiƫnten binnen het ziekenhuis verzorgd. Deze pasgeborenen worden vanwege vroeggeboorte of andere aanleidingen behandeld op de couveuse-afdeling. Een stabiele omgeving in de couveuse is van enorm belang. Voor het controleren van couveuses bestaat er enkele normering: de IEC60601-2-19, -20 en -21. Waar we voor andere doeleinden zoals elektrische veiligheid de IEC-normen uitvoerig volgen, zien we dit bij het controleren van couveuses lang niet altijd terug.

Goede performance van een couveuse draagt bij aan de ontwikkeling van het kind. Omdat pasgeborenen niet in staat zijn om zich uit te spreken over de temperatuur, luchtstroom of het geluid in de couveuse, dienen we dit goed te controleren.

In de betreffende normering staan een aantal zaken aangeduid. Volg hierbij ook de aanwijzingen van de fabrikant van de betreffende couveuse. Ook controleren we de volgende zaken:

- Temperatuur;
- Relatieve luchtvochtigheid;
- Luchtstroom;
- Geluid;
- Huidtemperatuurprobe.

De voornaamste metingen voeren we uit op 5 punten in de couveuse op 10 cm hoogte, zie het volgende overzicht uit de norm.Temperatuur
Allereerst meten we de opwarmtijd van de couveuse. Controleer ook of de ingestelde temperatuur bij het opwarmen niet met meer dan 2 graden Celsius overschreden wordt. Verifieer alle oppervlaktes en check of deze niet te warm worden.

Na de opwarmtijd is het belangrijk om de stabiliteit en het gemiddelde van de couveusetemperatuur te meten. Blijft de temperatuur binnen de gestelde range in het tijdsbestek van een uur? Is de temperatuur gelijkmatig verdeeld over de couveusekamer?Naast de opwarmtijd en de gemiddelde couveusetemperatuur controleren we ook de meting van de huidprobe. Wanneer we stralingswarmers controleren kunnen we ook verspreiding van de temperatuur over de meetpunten controleren.

Vochtigheid
Goede conditionering van de relatieve luchtvochtigheid is van belang voor de luchtwegen en de huid van de pasgeborene. Controleer de nauwkeurigheid van de relatieve luchtvochtigheid. Is deze binnen +/- 10% van de gemeten waarde?

Luchtstroom
Hoge luchtstromen zorgen voor vocht- en temperatuurverlies. Meet de luchtstroom in de couveuse en controleer of deze gelijk of kleiner is dan 0.35 m/s.

Geluid
Veel geluid verstoort de ontwikkeling van pasgeborenen. Controleer of binnen de couveuse het geluidsniveau onder de 60dBA blijft. Check daarbij ook de correcte alarmering van de couveuse.

Controleren van couveuses gaat dus verder dan enkele temperatuurmetingen. Neem hierbij de norm als uitgangspunt en volg de aanduidingen van de fabrikant. Wil je meer weten over dit onderwerp?

Stel hier je vraag aan Teun »
Deze blogpost is geplaatst door Teun Kruithof,

accountmanager Biomedische testapparatuur.

Contact
Chr. Huygensweg 25
3225 LD Hellevoetsluis
T +31 (0)181 301 300
info@adquipment.nl

Goederenontvangst
Chr. Huygensweg 25D
3225 LD Hellevoetsluis


Volg ons op
Linked In