T +31 (0)181 301 300
In het eerste blog schreven wij over de toegevoegde waarde van jetventilatie. Nu gaan we verder in op hoe jetventilatie werkt en leggen we de verschillen uit tussen de klassieke High Frequency Jetventilatie (HFJV) met een dunne jetcatheter en Superimposed High Frequency Jetventilatie (SHFJV). SHFJV is een vorm van jetten die met de Twinstream kan worden toegepast.
Bij klassieke jetventilatie is er sprake van beademing in een open ademweg door middel van insufflatie van gas met een zeer hoge snelheid door een nauwe catheter (diameter 2,5mm) en een beademingsfrequentie van >1 Hz. Hieronder ziet u het verschil tussen beademing met een tube en klassieke HFVJ d.m.v. een jetcatheter.
Essentiële kenmerken van HFJV zijn:
– Open systeem, vrije ademweg
– Lage volumina, onder hoge druk en hoge snelheid
– Breed frequentiescala 60-2400 b/min
– Actieve inspiratie en passieve expiratie
– Simultane in- en expiratie
– Meerdere gasstroompricipes zorgen voor goede gasuitwisseling, waaronder het Bernoulli- en Venturi-effect
Doordat de jetstraal met een hoge druk door een smalle catheter gaat, treedt er bij de uitgang van de catheter een aanzuigende werking van omgevingslucht op. Dit venturi-effect of air-entrainment verhoogt daardoor het Tidal Volume.
Bij jetventilatie geldt dat hoe hoger de frequentie is, des te beter de oxygenatie zal zijn. Tegelijkertijd zal bij de toename van de frequentie de CO2-uitwas afnemen. Door de hoogfrequente beademing te combineren met een normo-ventilatie kan men een optimale, tubeloze beademing creëren waarbij de HF-Jet stroom het eind-expiratoire drukplateau (peep) genereert en de laag frequente Jetstroom zorgt voor het Inspiratoire-Drukplateau (PIP).
Superimposed High Frequency Jetventilatie
De combinatie van deze gasstromen noemen we Superimposed High Frequency Jetventilatie. De SHFJV creëert een optimale gasuitwisseling met lage beademingsdrukken. Hieronder ziet u een schematische afbeelding:
Tijdens jetventilatie zijn er een aantal instellingen die van invloed zijn op de gasuitwisseling:
- de werkdruk van de jetstraal; grofweg betekent een hogere druk dat de air-entrainment toeneemt;
- de frequentie van de jetventilatie, een hogere frequentie is positief aangaande de FiO2 en vermindert de CO2-uitwas;
- het aanpassen van de I:E ratio heeft invloed op de gasuitwisseling.
Tijdens jetventilatie wordt geadviseerd om de beademingslucht de verwarmen en bevochtigen, dit vindt plaats door een extra (bias) flow die via een bevochtiger wordt toegediend. Als bijkomstig voordeel verhoogt deze extra flow de air-entrainment.
In deze tabel ziet u wat een wijziging van een van de instellingen bewerkstelligt:
Deze blogpost is geplaatst door Huub Jonkers,
contactpersoon Jet-ventilatie / TwinStream.
Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Stel uw vraag »