T +31 (0)181 301 300

info@adquipment.nl

Zoek

Bevochtiging tijdens Jet-ventilatie

Essentieel om complicaties te voorkomen

Wanneer je langer dan 30 minuten jet-ventilatie toepast bestaat de kans dat de mucosa in de luchtwegen uitdroogt. Dit is een complicatie die je uiteraard wil voorkomen. Het is dan ook aan te raden om bevochtiging toe te passen. Zeker bij kinderen is bevochtiging altijd aan te raden vanwege de verhoogde kans op uitdroging.
Door de hoge flows van jet-ventilatie zullen de slijmvliezen rondom het operatiegebied (gedeeltelijk) uitdrogen. Enerzijds kan dit soms een gewenst effect zijn om bijvoorbeeld bloedingen te stelpen. Aan de andere kant wil je slijmvliesschade door uitdroging voorkomen.
Met de TwinStream in combinatie met een bevochtiger is slijmvliesschade tijdens jet-ventilatie prima tegen te gaan.

Via het aanwezige bypass-systeem (Bias Flow) van de TwinStream kan een flow worden aangeboden aan een bevochtiger. Hierna wordt verwarmde en bevochtigde lucht toegevoegd aan de jet-stroom.
In de afbeelding hieronder zie je de locatie waar de bevochtigde en verwarmde lucht wordt toegediend. Het kan wenselijk zijn om de slang van de bevochtiger naar patiënt te isoleren. Door downflow van het plenum kan de verwarmde lucht in de bevochtiger weer afkoelen. Hierdoor zal ook het alarm vaker afgaan vanwege de neerslag in de bevochtiger.

De Bias Flow (port aan de achterzijde van het toestel) heeft dezelfde FIO2 als de jet-straal die door de TwinStream™ wordt geleverd. De Bias Flow kan worden ingesteld op stroomsnelheden van 20, 40 of 55 L/min. De Bias Flow kan in elke modus worden gebruikt. De Bias Flow wordt door de bevochtiger verwarmd tot zo’n 35 à 37 graden Celsius.

De Bias-flow en Jet-flows worden beiden gestopt wanneer een hogedrukalarm wordt geactiveerd. Beiden worden ook opnieuw gestart nadat de reden van het hogedrukalarm is opgelost en er op RESET is gedrukt.

Tijdens de procedure is regelmatige controle van de lichaamstemperatuur van de patiënt vereist. Ook moeten er maatregelen beschikbaar zijn en/of toegepast worden om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Na de operatie wordt ook aangeraden de postoperatieve toegediende zuurstof te bevochtigen. Dit is in Nederland standaard.

Een bijkomend voordeel van de inzet van een bevochtiger is dat door de extra aangeboden flow er een toename is van de entrainment. Dit heeft weer een positieve invloed op de gasuitwisseling van de patiënt.

Meer informatie

Deze blogpost is geplaatst door Huub Jonkers

contactpersoon Jet-ventilatie / TwinStream™.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Stel uw vraag »

Contact
Chr. Huygensweg 25
3225 LD Hellevoetsluis
T +31 (0)181 301 300
info@adquipment.nl

Goederenontvangst
Chr. Huygensweg 25D
3225 LD Hellevoetsluis


Volg ons op
Linked In