T +31 (0)181 301 300
Systemen voor Computertomografie worden periodiek gecontroleerd. De CT-sensor van de RaySafe X2 is een waardevol meetinstrument voor deze doeleinden. In dit blog omschrijven we de belangrijke eigenschappen van de CT-Sensor bij de RaySafe X2.
Ionisatiekamer & parameters
De CT-sensor is de enige sensor van de RaySafe X2 met een ionisatiekamer. U sluit de CT-sensor aan met de standaard meegeleverde USB-kabel en u kunt alle relevante metingen uitvoeren. Wanneer u de sensor aansluit herkent de X2 Base-unit de sensor direct. Een zelftest en stabilisatie wordt uitgevoerd waarna de vier relevante parameters op het scherm worden getoond:
- dose;
- dose rate (ook in waveform);
- dose length product;
- exposure time (ook in waveform).
Wanneer u een kVp-meting wilt uitvoeren gebruikt u de R/F-sensor van de RaySafe X2.
Correctie voor temperatuur en druk
De CT-sensor beschikt over een ingebouwde temperatuursensor en druksensor. De sensor corrigeert de uitgevoerde meting direct op basis van de live gemeten omgevingstemperatuur en -druk. De gemeten temperatuur en druk kunt u teruglezen met behulp van de RaySafe View software.
CTDI-meting in combinatie met fantoom
Met behulp van het Nested Adult Head & Body CTDI fantoom kunt u specifieke CTDI metingen uitvoeren. U positioneert de CT-sensor van de RaySafe X2 in het betreffende fantoom en voert de meting uit in alle vijf posities. Wanneer u deze meting uitvoert vanuit de RaySafe View software, worden de meetwaarden automatisch in bijgeleverd Excel-bestand ingelezen en uitgerekend.
Met behulp van de RaySafe X2 Flexistand kunt u de CT-sensor ook ‘free in the air’ positioneren zoals op onderstaande afbeelding. Aan de hand van de aanduidingen op de sensor centreert u de sensor eenvoudig.
Stop-/delay instelling
Een handige instelling in combinatie met de CT-sensor is de Stop-/delay functie. Hier kunt u instellen binnen welke tijd het toestel een nieuwe meting genereert en of de gemeten straling optelt bij de lopende meting. Gebruik een langere stop-/delay instelling wanneer u met een fantoom en een langzame rotatiewaarde werkt. Dit om te voorkomen dat een axiale scan in twee metingen wordt gedeeld.
Wilt u meer weten over de sensoren van de RaySafe X2? Neem contact op met Wilko Zoetekouw.
P.S.: lees hier meer blogs over de sensoren van de RaySafe X2.
Stel hier uw vraag aan Wilko »
Deze blogpost is geplaatst door Wilko Zoetekouw,
accountmanager voor de RaySafe X2.