T +31 (0)181 301 300

info@adquipment.nl

Zoek

Realtime dosimetrie: visualiseer straling

De toegevoegde waarde van realtime dosimetrie

Dosimetrie is het meetproces van ontvangen hoeveelheid ioniserende straling. Ook refereert het aan het dragen van een persoonlijke badge om “ontvangen” straling te meten en monitoren. Huidige technologie maakt het ook mogelijk om dosimetrie “realtime” toe te passen. De persoonlijke dosimeter staat dan in direct contact met een monitor waarop de realtime informatie van dat moment getoond wordt. Wat voor toegevoegde waarde brengt dit met zich mee?

Wat is realtime dosimetrie
Bij conventionele dosimetrie wordt de persoonlijke dosismeter na een bepaalde termijn ingestuurd naar een laboratorium om uitgelezen en geregistreerd te worden. De uitkomst hiervan wordt naderhand gedeeld zodat de betreffende persoon op basis hiervan mogelijke maatregelen kan nemen. Deze uitkomst betreft de hoeveelheid opgelopen straling in het betreffende tijdframe. Een bijkomend feit is dan dat je niet exact weet waar en wanneer je bent blootgesteld aan deze hoeveelheid straling. Wanneer we dit wel weten kunnen we daar op inspelen. Wanneer je gebruik maakt van realtime persoonlijke dosimetrie kun je live bekijken aan hoeveel straling je op dat moment blootgesteld wordt. Zo weet je precies de plaats en het tijdstip en met welke omstandigheden. Het visualiseert het onzichtbare. Hiermee kun je checken of de beschermingsmiddelen die je gebruikt goed hun werk doen. En andersom kun je ook inzicht krijgen in de mogelijkheden om nog effectiever gebruik te maken van beschermingsmiddelen, houding of tijdsduur van straling.

Bewustwording
Bewustwording is de kern bij realtime dosimetrie en is het begin van verandering in gedrag of bescherming. “We voelen ons beter en veiliger in ons werk sinds het gebruik van realtime dosimetrie” gaf een van de gebruikers aan. Dit door betere inzet van beschermingsmiddelen alsook verdere analyse van de gemeten dosis met behulp van bijbehorende software. Op basis van deze analyse kun je ervoor kiezen om medewerkers meer te rouleren bij bepaalde ingrepen of situaties. Het ALARA uitgangspunt blijft immers altijd om de dosis waaraan we blootgesteld worden zo laag mogelijk te houden.

Wilt u meer weten over realtime persoonlijke dosimetrie? Laat het ons weten.

Stel uw vraag aan Wilko »

Deze blogpost is geplaatst door Wilko Zoetekouw,

accountmanager voor realtime dosimetrie.

Contact
T +31 (0)181 301 300
F +31 (0)181 301 309
info@adquipment.nl

Volg ons op
Linked In

Adres
Chr. Huygensweg 25
3225 LD Hellevoetsluis

Expeditie
Chr. Huygensweg 25D
3225 LD Hellevoetsluis