T +31 (0)181 301 300

info@adquipment.nl

Zoek

Realtime dosimetrie: hoe werkt dit?

Hoe werkt realtime dosimetrie in de praktijk?

Realtime dosimetrie wordt tot stand gebracht door een persoonlijke dosimeter die realtime communiceert met de bijbehorende monitor. Zodra de badge en monitor goed geconfigureerd zijn werkt dit bijzonder eenvoudig.

Dosimeter
De dosimeter wordt op een gewenste positie gedragen, vaak op de borst. Afhankelijk van de betreffende ingreep of omgeving kun je dit aanpassen. Het is van belang om dit vooraf goed te configureren via de bijbehorende software. Hier stel je in:
- naam gebruiker;
- weer te geven naam op scherm;
- weer te geven kleur op scherm;
- positie dosimeter: hoofd, hand, torso, buik, been of anders;
- functie: arts, verpleegkundige, technicus of anders;
- dosislimiet: iedere gewenste waarde in mSv;
- wel / niet zichtbaar op monitor;
- instelling activatie: uit, inschakeling door beweging of permanent aan.

De dosimeter wordt automatisch op de monitor getoond zodra deze beweging detecteert. De persoonlijke badges werken op batterij die eventueel zelf te vervangen zijn. Wanneer de batterij leeg raakt zal dit tijdig op de monitor aangeduid worden. De dosimeter heeft een uitgebreid meetbereik met een lage hoekgevoeligheid, zie onderstaand overzicht. De RaySafe i3 badges zijn ook compatibel met het RaySafe i2 systeem voor realtime dosimetrie.


Monitor
De gemeten dosis van de betreffende badge wordt direct op de bijbehorende monitor weergegeven. In totaal kunnen er acht badges tegelijkertijd op het scherm gepresenteerd worden. De monitor interpreteert de gemeten waarden en toont ook visueel of de waarde acceptabel, verhoogd of te hoog is. Dit wordt dan respectievelijk met groen, geel of rood aangeduid. De gemeten dosis wordt weergegeven in milliSievert per uur.
Tot 0,2 mSv/h = groen
Van 0,2 tot 2 mSv/h = geel
Van 2 tot 20 mSv/h = rood
Aanvullend op deze visuele indicatie toont de monitor ook de totaal geaccumuleerde dosis per badge. Daarbij is ook de hoogste piekwaarde af te lezen in de gekleurde balk op de monitor.

Op de monitor worden de acht badges met de hoogste prioriteit gepresenteerd. De volgorde is als volgt: artsen, verpleegkundigen, technici en verder ondersteunend personeel. In totaal kunnen er 50 badges tegelijkertijd met de RaySafe i3 in contact staan. Door, op het touchscreen van de RaySafe i3, op een weergegeven badge te drukken kun je ook op de monitor al verdere informatie aflezen zoals in onderstaande afbeelding.


Wil je meer weten over realtime dosimetrie? Laat het ons weten.

Stel hier jouw vraag »

Deze blogpost is geplaatst door Wilko Zoetekouw

accountmanager voor realtime dosimetrie.

Contact
Chr. Huygensweg 25
3225 LD Hellevoetsluis
T +31 (0)181 301 300
info@adquipment.nl

Goederenontvangst
Chr. Huygensweg 25D
3225 LD Hellevoetsluis


Volg ons op
Linked In