T +31 (0)181 301 300
Op zondagmiddag is baby Billy geboren. De ouders van Billy wilden dit graag thuis en zijn gelukkig dat het allemaal goed is gegaan. Het is nu maandagmiddag 16.30u en je controleert Billy onder andere op geelzucht.
De huid toont wel geel, maar is dit nou geel genoeg om al een bloedafname te gaan doen? Billy drinkt wel wat en heeft ook wel wat energie, maar optimaal is het ook nog niet. Je besluit morgen toch nog maar een keer te kijken of je collega te vragen dit te doen.
Herken je deze situatie met zo’n grensgeval? Jij als kinderarts, verpleegkundige, verloskundige of kraamzorg herkent dit vast. Nu is het toch wenselijk dat jij zelf, of een collega, morgen nog een extra controle doet. Hoe zou het zijn als je nu alvast enkele bilirubinemetingen kunt verrichten, of dit zelfs aan de ouders kunt vragen om dit morgen nog eens te doen?
Smartphone based bilirubinemeting
Er is een nieuwe ontwikkeling op dit vlak: smartphone based bilirubinemeting. Deze smartphone-applicatie kan, samen met de bijbehorende kalibratiekaart, op basis van enkele foto’s een goede inschatting maken van het bilirubinegehalte. Deze meting is eenvoudig en kan gewoon enkele keren herhaald worden in de avond en op de volgende dag, zelfs door de ouders van de pasgeborene. Met de betreffende kalibratiekaart kunnen meerdere metingen uitgevoerd worden. Zo kan objectief het verloop bijgehouden worden. Wanneer de waarde oploopt kan er dan gewoon een transcutane meting of bloedbepaling gedaan worden. En als de waarde binnen de perken blijft dan doe je verder helemaal niets. De sensitiviteit is 100% en de specificiteit is 69 %: [Aune et al., 2020, Bilirubin estimates from smartphone of newborn infants’ correlated highly to serum bilirubin levels”].
Screenen op hyperbilirubinemie
Op deze manier kunnen ook ouders hun steentje bijdragen aan de screening op hyperbilirubinemie. Laagdrempelig en objectief. Enkel de gevallen met een te hoge waarde worden vervolgd met een transcutane- of bloedbepaling. En zo voorkom je overbodige bilirubinemetingen en bezoeken in het ziekenhuis of bij mensen thuis.
De ouders van Billy hebben op maandag en dinsdag enkele metingen gedaan en de waarden bleven gelukkig allemaal binnen de perken. Zo konden zij gewoon thuis blijven.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact met Irma Damhuis.