T +31 (0)181 301 300

info@adquipment.nl

Zoek

Oogbescherming tijdens fototherapie

One size fits all?

Fototherapie bij pasgeborenen is aan de orde van de dag. Pasgeborenen met hyperbilirubinemie ontvangen fototherapie via een lamp boven de couveuse of via een blanket of BiliCocoon. Het blauwe licht met de juiste golflengte bevordert de afbraak van bilirubine in het bloed. Dit licht is echter schadelijk en niet prettig voor de ogen. U heeft wellicht zelf ook weleens bij een blauwe lamp in de buurt gestaan. Om deze reden is oogbescherming van de pasgeborene verplicht om netvliesbeschadiging te vermijden. Maar dan komt de uitdaging: er is niet één hoofd met dezelfde vorm. Het komt regelmatig voor dat oogbescherming afzakt, te groot is of niet lekker zit.

One size fits all?
Nee. Ook bij oogbescherming is het vaak zorgen voor het juiste model en maat oogbescherming. Waar het ene model beter past bij een konisch hoofd past het andere model beter bij een rond of plat hoofd. En dan verandert de vorm ook nog eens die eerste paar dagen.

Passen en meten?
Ja. In de praktijk is er gewoon niet één model oogbeschermer dat de volledige lading dekt. Om deze reden zijn er verschillende modellen oogbeschermers met verschillende eigenschappen. Welke soorten oogbescherming zijn er?


Blinky Premium: deze Y-gevormde oogbeschermer is van elastisch materiaal gemaakt en is buiten het ooggebied ook lichtdoorlatend zodat alsnog 77% van het fototherapielicht op de hoofdhuid komt. Past bij veel kinderen op de afdeling neonatologie. Het aanvullende stuk houdt de oogbeschermer goed op zijn plaats.

Blinky Classic: de klassieke oogbeschermer met hoofdband over het hoofd heen om de oogbeschermer op zijn plaats te houden. Deze oogbeschermer is goed inzetbaar bij meer afwijkende vormen van het hoofd.


Blinky Mask: de oogbeschermer met aanpasbare fixatie. Dit is prettig bij situaties waarbij de vorm van het hoofd nog veranderd of waarbij met regelmaat onderzoek in dit gebied plaats moet vinden.


Blinky Adhesive: in de situatie waarbij er liever geen fixatie via het achterhoofd verloopt is de Blinky Adhesive de uitkomst.


Per kind kan dus een ander type oogbescherming gewenst zijn. Hoe werkt dit op uw afdeling?

Wilt u meer weten over de fototherapiebrillen? Laat het ons weten.

Stel hier uw vraag aan Irma »

Deze blogpost is geplaatst door Irma Damhuis,

accountmanager Neonatologie.

Contact
Chr. Huygensweg 25
3225 LD Hellevoetsluis
T +31 (0)181 301 300
info@adquipment.nl

Goederenontvangst
Chr. Huygensweg 25D
3225 LD Hellevoetsluis


Volg ons op
Linked In