T +31 (0)181 301 300

info@adquipment.nl

Zoek

Beademingstoestellen testen: 3 aspecten

Controle van anesthesie- en beademingstoestellen

Anesthesie- en beademingsapparatuur vormen een essentieel onderdeel op de ICU en OK van het ziekenhuis of de zelfstandige kliniek. Patiƫnten worden beademd in een situatie waar zij dat zelf niet kunnen of onder anesthesie gaan voor een operatie. Een betrouwbaar anesthesie-/ beademingstoestel draagt bij aan de patiƫntveiligheid en heeft aanzienlijke invloed op het slagen van de behandeling. Goede controle en onderhoud van deze apparatuur is van levensbelang.

Bij preventief onderhoud worden de onderhoudsonderdelen vervangen en een algemene inspectie gedaan van het toestel. Hierna volgt de functionele controle en het meten van de beademingsparameters. Deze parameters worden gecontroleerd met behulp van een ventilatortester, ofwel gas flow analyzer. De beademingsparameters worden als volgt getoond op de ventilatortester zoals de VT650 of VT900. Bij het gebruik van de ventilatortester zijn er enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden.


Instelling van de ventilatortester
Stel de ventilatortester bij het controleren van beademingsfuncties altijd in op bi-directioneel. Stel ook de meeteenheden in op de ventilatortester zoals op uw beademingstoestel bijvoorbeeld mbar of cmH20. Werk ook altijd met een juiste testlong aan expiratoire zijde van het meettoestel.

Gasinstelling
Zorg ervoor dat de gasinstelling overeenkomt met de gasinstelling van het beademingstoestel. Wanneer de ventilatortester niet juist is ingesteld, kunnen er onjuiste metingen weergegeven worden. Vaak is het toegepaste gas perslucht of zuurstof, maar we zien in praktijk dat een andere gasinstelling op de ventilatortester tot vreemde meetwaarden kan leiden.

Gascorrectiemodus
Wanneer de gasinstelling juist staat is het van groot belang om te kijken naar de gascorrectiemodus. De drie voornaamste factoren hierbij zijn: omgevingstemperatuur, omgevingsdruk en vochtigheid. De beademingstoestellen worden door de fabrikant afgeregeld op een bepaalde gascorrectiemodus zoals in de tabel.


Wanneer bij het meten een andere gascorrectiemodus gehanteerd wordt, heeft dit invloed op de meetwaarden. Stel daarom de gascorrectiemodus altijd af op de correctiemodus van de fabrikant van het beademingstoestel, dit wordt vaak aangegeven in de servicemanual.

In een volgend blog gaan we in op uitgebreidere analyse van een anesthesie- of beademingstoestel met de ventilatortester.

Wilt u reageren of meer weten over ventilatortesters?

Stel uw vraag aan Teun

Deze blogpost is geplaatst door Teun Kruithof,

accountmanager Biomedische testapparatuur.

Contact
T +31 (0)181 301 300
F +31 (0)181 301 309
info@adquipment.nl

Volg ons op
Linked In

Adres
Chr. Huygensweg 25
3225 LD Hellevoetsluis

Expeditie
Chr. Huygensweg 25D
3225 LD Hellevoetsluis