T +31 (0)181 301 300

info@adquipment.nl

Zoek

High Frequency Jet Ventilatie: introductie

“Een unieke, veilige beademingsvorm”

Al meerdere malen vertelde een KNO-arts ons dat hij zijn ingreep niet zo succesvol had kunnen uitvoeren als hij niet de beschikking had over een jetventilator zoals de Twinstream®. Tijd om deze bijzondere, veilige en in meerdere gevallen uitermate geschikte vorm van beademen nader toe te lichten.

Wat is High Frequency Jet Ventilation eigenlijk?
High Frequency Jet Ventilatie (HFJV) wordt gekenmerkt door de afgifte van kleine teugvolumes (1-3 ml / kg) uit een hoge drukstraal met suprafysiologische frequenties (1-10Hz), gevolgd door een passieve expiratie. De hogedrukstraal wordt toegediend via een smal lumen. Door de kracht waarmee de flow uit dit smalle lumen komt, ontstaat onder andere het venturi-effect. Dit zorgt voor een aanzuigende werking van omgevingslucht en creëert daarmee extra teugvolume.

Vormen anesthesiematerialen, zoals een tube, hinder voor de operateur? Dan is het gebruik van jet-ventilatie een uitkomst. Ook als het noodzakelijk of wenselijk is dat het behandelingsgebied, zoals bij radiotherapeutische ingrepen, “stil” ligt. De HFJV wordt ook ingezet om longfuncties te verbeteren. Denk hierbij aan longchirurgie en IC. Voor de IC bestaat een Twinstream® ICU-versie.

Indicaties

1. KNO-CHIRURGIE:
Bijvoorbeeld diagnostische laryngoscopie en microlarynxchirurgie vragen om een techniek waarbij ​onbelemmerd zicht op het strottenhoofd is, immobiliteit van de stembanden en volledige controle over de luchtwegen en ventilatie. Ook bij diverse hoofd-hals ingrepen is HFJV een uitkomst.

2. STARRE BRONCHOSCOPIE:
Ingrepen met de starre bronchoscoop? Met behulp van op de Twinstream aangepaste scopen heeft men een compleet vrij werkveld en kunnen bronchus- en longprocedures onder algehele anesthesie prima worden uitgevoerd. De ventilatie vindt plaats via de bronchoscoop.

3. THORAXCHIRURGIE:
De inzet van HFJV bij thoraxchirurgie is divers, denk aan tracheale ingrepen waarbij de beademingstube hinderlijk kan zijn voor de chirurg. De inzet van de Twinstream lost dit probleem op. Tijdens 1-long beademing is de inzet van HFJV het overwegen waard: door de te opereren long te jetten is een betere oxygenatie te creëren en wordt shunting beperkt.

4. RADIOLOGIE
HFJV kan een bewegingsloos werkveld verschaffen en is daarom zeer geschikt bij radiologisch geleide
procedures, zoals: Radiofrequente ablatie (RFA) en Lithotripsie.

In een volgend blog vertellen wij u graag meer over de Twinstream die jetventilatie en normoventilatie combineert en zo een optimale gasuitwisseling kan creëren. Met de Twinstream® kan volledig tube-/catheterloos gewerkt worden.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Laat het ons weten.

Stel uw vraag over jet-ventilatie »

Deze blogpost is geplaatst door Huub Jonkers,

contactpersoon Jet-ventilatie / TwinStream.

Contact
T +31 (0)181 301 300
F +31 (0)181 301 309
info@adquipment.nl

Volg ons op
Linked In

Adres
Chr. Huygensweg 25
3225 LD Hellevoetsluis

Expeditie
Chr. Huygensweg 25D
3225 LD Hellevoetsluis